SfatFarma logo duminică, februarie 07, 2016

Poziția în care dormim ne poate influența sănătatea. Care e cea mai sănătoasă poziție de dormit? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Poziția în care dormim ne poate influența sănătatea. Care e cea mai sănătoasă poziție de dormit?



pozitia somnului

    Este important de știut faptul că poziția în care dormim ne poate influența sănătatea. Dacă vă numărați printre persoanele care au probleme cu sistemul digestiv, este cu atât mai important să aveți grijă pe ce parte dormiți, pentru că somnul și sănătatea digestivă au o legătură ascunsă, pe care puțini o cunosc. Oboseala, apneea, durerile de cap, arsurile de stomac și durerile de spate și de gât sunt câteva dintre problemele de sănătate care pot apărea sau se pot agrava din cauza unei posturi nepotrivite de dormit.
    Majoritatea oamenilor au o postură preferată de somn, ei putând să adoarmă, aproape întotdeauna, doar în poziția respectivă. Din păcate, schimbarea forțată a poziției preferate de dormit poate afecta calitatea somnului. Această schimbare trebuie făcută treptat.
    Dormitul într-o singură poziție toată noaptea nu este benefic pentru inimă și nici pentru circulația optimă a sângelui. Confortul saltelei pe care dormiți va dicta de multe ori poziția adoptată în timpul somnului. Dacă aveți o saltea învechită cu o adâncitură pe mijloc, dormitul pe burtă sau pe părțile laterale va fi mai dificil. Trebuie să aveți grijă la calitatea saltelei pe care dormiți, deoarece dormitul pe o saltea deteriorată poate duce, în timp, la deformări ale coloanei vertebrale și apariția durerilor osteo-articulare.
    Știați că: 14% dintre persoane preferă dormitul pe spate, 16% dormitul pe burtă și 33% dormitul pe partea dreaptă și 37% dormitul pe partea stângă?

posturi de somn

    În continuare vă prezint fiecare poziție de dormit în parte:
    Dormitul pe partea stângă: ajută la o bună digestie, facilitează circulația bilei, contribuie la o bună eliminare a scaunului, susține o funcționare sănătoasă a splinei. Partea stângă a corpului este considerată a fi partea dominantă a sistemului limfatic, iar dormitul pe stânga facilitează drenajul limfatic, astfel ajutând corpul să filtreze și să elimine mai bine toxinele din organism. Persoanelor care suferă de dureri în jumătatea de jos a coloanei vertebrale, le este indicat dormitul pe partea stângă, cu o pernă între genunchi.
    Dormitul pe partea stângă este recomandat și femeilor însărcinate, pentru a le îmbunătăți circulația sângelui în organism, aceasta ajutând atât mama cât și copilul spre a avea un somn cât mai bun și liniștit. Dormitul pe partea stângă ușurează și munca inimii de a pompa sânge spre jumătatea inferioară a corpului și ajută circularea acestuia înapoi la inimă.

dormitul pe partea stanga

    Dormitul pe spate: acesta previne durerile de spate și de gât. Această poziție este ideală pentru combaterea refluxului gastro-esofagian, previne apariția ridurilor faciale și menține fermitatea sânilor. Dormind pe spate, greutatea corpului este distribuită echilibrat, nicio parte a organismului nu este suprasolicitată. În această poziție de somn, se recomandă folosirea unei perne cât mai mici, doar pentru susținerea gâtului, astfel se va tinde spre o poziție anatomică corectă.
    Dormitul pe spate este totuși contraindicat celor care sforăie și celor cu apnee. Optim pentru aceștia ar fi dormitul pe partea stângă.



    Dormitl pe partea dreaptă: sistemul limfatic vă este încetinit, acesta filtrându-vă precar toxinele din organism, iar din această cauză, posibilitatea de a vă îmbolnăvi este mai mare. Somnul pe partea dreaptă îngreunează digestia și poate agrava intensitatea arsurilor gastrice.

dormitul pe parti

    Dormitul pe burtă: specialiștii spun că dormitul în această poziție ar fi una dintre cele mai nesănătoase poziții de somn. Acesta pune o presiune mare pe organele interne și ține coloana într-o poziție incorectă fiziologic. Gâtul va sta întotdeauna la 90 de grade, ceea ce va face ca alinierea cu șira spinării să fie incorectă. De asemenea, presiunea pusă pe nervi este mărită. În situații extreme, poate genera blocaje articulare care pot provoca dezechilibre posturale. Forțarea articulațiilor poate provoca apariția spondilozei cervicale, a durerilor de spate, de umeri, de ceafă, intercostale și apariția torticolis-ului.

somnul pe burta

    Dormitul în poziția fetală: aceasta vă împiedică să respirați corect. Dacă v-ați obișnuit să dormiți în acest mod, încercați să schimbați poziția în care dormiți. În cazul în care nu puteți face această schimbare, încercați să nu formați cu corpul o buclă prea strânsă.
   
pozitia fetala

    Somn sănătos vă doresc!


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley