SfatFarma logo miercuri, ianuarie 18, 2017

Ce să alegem, storcătorul de fructe sau blenderul? Care este mai bun și de ce? Dezavantajul sucurilor de fructe ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Ce să alegem, storcătorul de fructe sau blenderul? Care este mai bun și de ce? Dezavantajul sucurilor de fructe



storcatorul de fructe vs blenderul

    Ultimele studii din domeniul nutriției au arătat că o dietă bogată în fructe și legume crude și neporcesate (întregi), este asociată cu un risc semnificativ mai mic de dezvoltare a diabetului de tip 2, în timp ce, consumul excesiv de sucuri de fructe, s-a arătat că poate crește acest risc.
    Putem considera, drept ca și un al doilea exemplu colesterolul. Dacă consumăm mere în mod regulat, nivelul colesterului din sânge ne va scădea. Pe de altă parte, dacă bem suc de mere, nivelul colesterolului poate chiar să crească ușor. Interesant este faptul că, dacă sucul de fructe are și pulpă, efectele negative nu mai sunt observate aproape deloc.
     De aici reiese faptul că, fibrele sunt extrem de benefice pentru sănătatea noastră. Obișnuim să credem despre fibre că sunt folositoare doar pentru a ne ajuta să mergem în mod regulat la toaletă. Dar acum știm însă că fibrele sunt digerate de bacteriile din intestinul nostru, proces prin care sunt rezultați acizi grași cu lanț scurt. Aceștia au o serie de efecte benefice sănătății noastre, cum ar fi stoparea înmuțirii bacteriilor nocive sănătății noastre sau creșterea nivelului absorbției mineralelor prin intestin.
    Bacteriile din sistemul nostru digestiv folosesc fibrele alimentare și pentru a ne menține o structură și funcție intestinală normală, prevenind diareea, stimulând circulația sanguină din colon și crescând nivelul absorbției fluidelor și a electroliților.
    Dacă singura diferență între un suc de fructe și fructul în sine sunt fibrele, de ce nu sunt adăugate fibre la toate sucurile de fructe din comerț? Motivul este că, atunci când stoarcem fructele, eliminăm din ele mult mai mult decât doar fibrele. Sunt pierdute și toți nutrienții care vin "la pachet" cu aceastea.
    În anii 1980, un studiu, a ajuns la două rezultate diferite atunci când a încercat să măsoare cantitatea de fibre din carob, folosind două metode diferite. S-a constatat o diferență de 21.5% între cele două rezultate obținute. Această diferență s-a arătat a fi o clasă de polifenoli neextractabili (o clasă de fitonutrienți cu efecte benefice asupra sănătății noastre), care la prima metodă nu a fost luată în considerare.
    Acești polifenoli, de obicei, sunt lipiți de fibrele vegetale. Aceștia ajung în intestinele noastre, unde sunt eliberați de flora noastra instinală și ca urmare pot fi absorbite de către organism. Din păcate, fitonutrienții rămași în sucurile de fructe, de cele mai multe ori sunt o parte minusculă din cantitatea inițială a acestora.
    În finalul acestui articol, aș dori să vă sfătuiesc să încercați să consumați cât mai multe fructe și legume în starea lor naturală, nefiind procesate în nici un fel. Dacă, din ceva motiv, acest lucru nu este posibil, încercați varianta shake-uri și smoothie-urilor. Iar dacă totuși preferați să stoarceți sucul fructelor, nu aruncați toată pulpa rezultată, ci amestecați o parte din aceasta cu sucul de fructe, astfel veți beneficia și de nutrienții prezenți în fibrele alimentare prezente în fructe!
    Să ne auzim cu bine la următorul articol! Sănătate multă vă doresc!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley