SfatFarma logo duminică, decembrie 06, 2015

Ce este cancerul? Cum ne îmbolnăvim de cancer? Generalități despre oncologie ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Ce este cancerul? Cum ne îmbolnăvim de cancer? Generalități despre oncologie



Celula canceroasa
Celula canceroasă
    Înainte de toate, vreau să vă avertizez că articolul ce urmează să îl citiți e mai lung decât articolele mele obișnuite. Dar totuși, vă rog să îl citiți cu atenție maximă, pentru că vă poate ajuta cândva faptul ca ați citit acest articol!

    Generalități:
    Teama de cancer, chiar şi de pronunţarea cuvântului în sine pare să fie justificată de statistici. Acestea spun că în țările precum America, Regatul Unit și mai nou chiar și România, unul din doi bărbați și una din trei femei, de-a lungul vieții, va fi diagnosticat cu cancer (asta însă nu înseamnă că toți cei diagnosticați vor și muri de cancer). În ciuda acestor numere imense, o mare parte din populație nu știe ce este cancerul și ce reprezintă acesta cu adevărat.
    Cancerul - (etimologia cuvântului provine din limba greacă karkinos, nume original dat de Hipocrat, cuvântul având semnificația ”crustaceu” -probabil Hipocrat a vrut să facă o asociere între membrele animalului şi modul de extindere a cancerului), este cea mai temută boală a secolului nostru, deși dacă privim rata mortalității în lume, acesta se află doar pe locul 2, după afecțiunile cardiovasculare. Iată tabelul oficial care reprezintă principalele cauze de deces din România și evoluția acestora pe anii 1965, 1980, 1990 și 2012.
tabel cancer romania
Cauzele de deces din România, organizate pe ani
    Dar de fapt, chiar este cancerul o boală? Așa cum o numim cu toții (cum am făcut și eu mai sus)? Răspunsul este nu - cancerul nu e o singură boală, ci de fapt, reprezintă un grup de afecțiuni, caracterizate prin creşterea anormală și necontrolată a unei celule sau a unui grup de celule, care invadează țesuturile înconjurătoare și care se pot răspândi (metastaza) la distanţă de ţesutul sau organul de origine. Există peste 200 de tipuri de cancer, fiecare fiind categorizat ca boală diferită, deoarece, poate să apară din cauze diferite, generează simptome diferite, se comportă diferit și răspunde diferit la tratament.
    Datele arheologice descoperite în ultimul timp atestă că, de-a lungul istoriei, atât oamenii cât şi animalele au suferit de cancer. Unele dintre cele mai vechi informaţii legate de istoria cancerului au fost găsite fie în manuscrise, fie observate la mumiile egiptene care prezentau tumori osoase fosilizate. Mai exact, cercetătorii au descoperit, la mumii, cazuri de cancer osos numit osteosarcom şi chiar de cancer la cap sau gât.
    Cancerul poate să apară oriunde în organism, deoarece tot organismul e format din celule. Cele mai răspândite tipuri de cancer sunt: piele. plămân, colon, sân (în cazul femeilor), de prostată (în cazul bărbaților).
    De știut însă e faptul că, în organismul fiecăruia apar zilnic mii de celule care prezintă caracteristici canceroase, dar sistemul nostru imunitar e capabil să le distrugă. Din păcate însă, acest sistem de apărare din când în când dă greș, astfel rezultând cancerul.
    Interesant e faptul că, prima apariție a cancerului poate fi și cu ani înainte ca acesta să genereze simptome, timp în care celulele canceroase se divid încontinuu, pornind de la o singură celulă anormală.
    Cancerul, o dată diagnosticat, principala întrebare e ”ce e de făcut?”. Lupta cu cancerul e una extrem de grea, luptă în care, gândirea pozitivă și optimismul pot fi de cel mai mare ajutor pacientului.
    Toate acestea au dus la dezvoltarea oncologiei (oncos în greceşte înseamnă masă sau tumoare), studiul complex al caracterelor clinice şi biologice, al formelor variate şi al tratamentului bolii canceroase. În paralel s-a dezvoltat şi epidemiologia cancerului, studiu al particularităţilor apariţiei şi distribuţiei diferitelor tumori maligne la oameni.

lupta impotriva cancerului


    Diferența dintre tumoare și cancer:
    Tumorile reprezintă o masă de țesut nou format, care se dezvoltă într-un organism prin înmulțirea exagerată, patologică a unor celule. Noțiunea de tumoare nu este sinonimă cu cancerul. Tumorile pot fi benigne sau maligne, iar cancerul este o tumoare malignă, care poate fi tumorală sau nu (de exemplu, leucemiile, care sunt cancere ale sângelui, nu sunt boli tumorale - nu au tumori care se pot localiza, ci doar celule canceroase răspândite prin întregul organism, dar găsite în special în măduva osoasă).
    De aici rezultă că, nu există cancer benign (cancerul este întotdeuna malign) iar expresia ”cancer malign” este un pleonasm.
    Diferențele între tumorile benigne și cele maligne:
        - ritmul de creștere - tumorile maligne de regulă cresc mai rapid decât cele benigne
        - existența metastazelor - doar în cazul tumorilor maligne
        - existența simptomelor - cum ar fi astenie, febră, anemie, scădere în greutate - doar în cazul tumorilor maligne
        - analizele generale modificate - creșterea VSH, anemia și prezența markerilor tumorali, înseamnă caracter malign
        - ganglioni măriți - caracter malign
        - sângerarea - poate fi în interiorul tumorii sau la suprafața ei - mai frecvent la tumorile maligne
        - micșorarea tumorii fără tratament - caracter benign
        - reapariția tumorii - caracter malign
        - mobilitatea locală a tumorii - dacă pielea se mișcă deasupra tumoarei - caracter benign
        - mărimea tumorii - faptul că o tumoare este mică nu înseamna că e benignă, iar faptul că o tumoare e mare, nu înseamnă neapărat că e malignă.

benign vs malign

    Tumorile benigne, cel mai probabil, sunt formate din celule asupra cărora, corpul nu a pierdut în totalitate controlul multiplicării (se multiplică mai rapid decăt normal, dar cu viteză mult mai mică) sau și-a redobândit acest control, pe parcurs (cazul când tumoarea se oprește subit din creștere și nu va mai crește niciodată).

    Anatomia cancerului:
    La un nivel cât mai simplu, cancerul e format din celule canceroase. Cea mai de seamă caracteristică a acestor celule este că se multiplică în mod necontrolat (în mod normal, diviziunea celulară e controlată de organism prin semnale inhibitoare - anti-creștere).
    Interesant e faptul că, celulele canceroase au metabolismul diferit față de celulele normale. Metabolismul acestora este unul anaerob (nu au nevoie de oxigen) - energia lor fiind generată de glicoliză (proces de oxidare sau ardere a monozaharidelor cu eliberare treptată a energiei) - acest proces este ineficient față de procesul de ardere a oxigenului. De aici a rezultat teoria ”Warburg” - nume dat de cel care a descoperit procesul de fermentare în celulele canceroase. Această teorie presupune ca primă cauză a dezvoltării cancerului o respirație celulară insuficientă.
    O altă caracteristică interesantă este aceea că pentru a se dezvolta, celulele canceroase au nevoie de un mediu acid, acestea mor într-un mediu preponderent bazic. De aici putem face legătura cu dieta cauzatoare de cancer - o dietă preponderent acidă s-ar putea să fie și cauzatoare de cancer. Voi discuta acest subiect (alimentatie acidă - bazică, riscurile și beneficiile acestora) într-un articol viitor.
    Alte caracteristici ale acestor celule sunt:
Autonomie în semnalele de creștere "pedala de accelerație e blocată"
Insensibilitate la semnalele anti-creștere"frânele nu funcționează"
Evadarea apoptozeiaceste celule nu vor muri atunci când corpul vrea să le elimine
Potențial nelimitat de reproduceregenerații infinite de descendenți
Angiogenezacrearea a noi vase de sânge care să hrănească tumoarea
Metastazareamigrarea la alte organe sau țesuturi

cancer de plamani
cancer pulmonar

    Factori de risc:
        - Alimentație nesănătoasă - vezi postarea: Micii, carnatii sau ceafa de porc, pe lista neagra a produselor cancerigene
        - Tutun - țigările conține peste 4800 de chimicale, iar despre 69 din acestea, se știe că sunt cauzatoare de cancer - vezi postarea: Cum să te laşi de fumat?
        - Infecții - unele virusuri pot cauza tumori (virusul Papilloma - HPV, virusul Epstein-Barr EBV, virusurile hepatitei B și C, virusul imunodeficienței umane - HIV)
        - Profesie
        - Lumina solară și radiațiile ionizante
        - Alcool
        - Poluare
        - Produși industriali
        - Medicamente și proceduri medicale (radioterapie, chimioterapie)
        - Aditivi alimentari
        - Factori necunoscuți (ultimele cercetări arată ca multivitaminele luate excesiv sau prediabetul (glicemia între 100 și 125),  cresc riscul formării cancerului)
    Lista oficială și completă de factori cancerigeni cunoscuți (emisă de American Cancer Society) o puteți găsi dacă dați click aici (include fumul de țigară, eșapamentul de la mașinile cu motor diesel, carnea procesată sau fumul de cărbune).
healthy diet

    Poate fi cancerul prevenit?
    Mai bine din jumătate din cancere pot fi prevenite. Nu fumaţi și nu stați în preajma celor care fumează, pentru a nu inhala pasiv fumul de țigară. Faceţi sport, mâncaţi sănătos și nu consumați alcool în mod excesiv!

     Stadiile cancerului:
     Boala are 4 stadii:
         - Stadiul 1 - cancerul localizat, celulele se găsesc numai în locul în care s-au format
         - Stadiul 2 - tumoarea este ceva mai mare decât în stadiul 1, există unele indicii că ganglionii din apropiere ar putea fi afectați - ceea ce înseamnă că celulele maligne au intrat în rețeaua sanguină crescând riscul de apariție și în altă zonă
         - Stadiul 3 - tumoarea este mai mare decât în stadiul 2, celulele maligne au afectat cu siguranță ganglionii din vecinătate și probabil au început să invadeze țesuturile din jur
         - Stadiul 4 - cancer metastatic sau secundar, acesta s-a răspândit deja la alte organe decât cel în care s-a format, în această etapă supraviețuirea este limitată, tratamentul țintind mai mult calitatea vieții pacientului, decât vindecarea (teoretic, nu mai este posibilă).

    De ce e cancerul mortal?
    In primele stadii, cancerul nu este mortal. Doar atunci când este depistat într-un stadiu avansat, poate fi fatal. Nu toate formele de cancer duc la deces, unele au o rată de supraviețuire mai mare de 90%. Există forme de cancer care duc la deces pentru că interferează cu funcțiile vitale ale organismului.


    Tratamente actuale:
    La ora actuală, există mai multe metode de tratament pentru cancer, dar din păcate, nici una nu e garantat că va funcționa. Acestea sunt următoarele:


    Chirurgia
    Reprezintă extirparea operatorie a tumorii. Momentan această metodă e cea mai favorabilă pentru pacient, deoarece e focusată direct asupra tumorii. Descoperirile tehnologice din ultimul deceniu au făcut posibile efectuarea operațiilor laparoscopice (laparoscopia este o procedură chirurgicală ce folosește un tub subțire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus în abdomen printr-o mică incizie, cu ajutorul căruia se pot extirpa tumori), care sunt mai puțin invazive decât cele normale.
    Ca și efecte adverse, putem aminti infirmitati (amputatii de membre), limfedem sau sindrom dureros abdominal.

    Radioterapia
    Reprezintă modalitatea de tratament ce utilizează radiații ionizante. Utilizarea radiațiilor ionizante în tratamentul cancerului se bazează pe obținerea distrugerii celulelor tumorale, fără a afecta celulele sănătoase din alte zone (razele se pot focaliza pe o anumită zonă).
    Posibilele tehnici de radioterapie sunt:
        - iradiere externă
        - brahiterapie sau curieterapie (prin plasarea unor surse radioactive in țesutul tumoral)
        - radioterapie metabolică (administrarea unui medicament ce conține un element radioactiv)
    Efectele secundare ale radioterapiei pot fi acute (apar în timpul iradierii) sau tardive (apar dupa 6 luni de la terminarea radioterapiei). Complicații acute: stare de rău de raze – în primele zile de radioterapie (astenie, anorexie, greață, cefalee), eritem cutanat (roseața pielii), mucită, greață și vărsături, diaree, dureri abdominale, căderea părului, astenie fizică si paloare, risc crescut de infecții, sângerari diverse. Efecte secundare tardive: fibroză, dermatită, ulcerații, fistule, insuficiențe de organe. O categorie particulară de efecte secundare sunt cele mutagene si cancerigene - pot apărea cancere secundare după ani de zile de la iradiere.
 

    Chimioterapia
    Reprezintă în general cea mai temută modalitate de tratament. Acesta utilizează medicamente citotoxice (citostatice) (cito = celulă) pentru distrugerea celulelor maligne. Se administrează pe cale intravenoasă (cel mai frecvent), orală, intracavitară, intraarterială, intratumorală sau intramusculară. Primul pacient vindecat de cancer metastazic s-a înregistrat în 1956, când Metotrexatul, medicament utilizat azi în chimioterapie, a fost folosit pentru tratarea unei tumori rare numite coriocarcinom. În următorii ani, experimentele au demonstrat că acest medicament poate fi utilizat şi pentru tratarea altor cancere. Acest tratament se folosește în special în tipurile de cancer care nu se pot localiza (leucemie). Din păcate, chimioterapia nu este un tratament localizat, acesta afectând toate celulele, organismului. Acest tratament poate cauza la rândul lui chiar alte forme de cancer.
    Efectele secundare ale citostaticelor sunt multiple, cu grade variate de severitate, temporare sau permanente. Ele depind de citostatic, de doza administrată și de durata tratamentului. Cele mai frecvente reacții adverse sunt: astenie fizică, lipsa poftei de mâncare, alopecia (căderea părului), greață si vărsături, risc crescut de infecții (prin scaderea numărului de leucocite), sângerări diverse (prin scăderea numărului de trombocite), tulburări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipație), anemie, mucozită, reacții alergice. Majoritatea efectelor secundare pot fi ameliorate prin tratamente specifice și de obicei dispar după terminarea chimioterapiei.

terapie prin hormoni

    Hormonoterapia
    Reprezintă o modalitate de tratament oncologic utilizată în cancerele hormonodependente (acele tumori ce provin din țesuturi a căror creștere este controlată de hormoni).
    Cancerul mamar reprezintă localizarea în care terapia hormonală este cel mai frecvent utilizată.
    Efectele secundare ale hormonoterapiei sunt foarte variate, în funcție de medicamentul utilizat, acestea fiind relativ frecvente, dar în marea majoritate a cazurilor severitatea este minimă, neafectând major calitatea vieții.
terapie biologica

    Terapia biologică
    Acestea cuprind acele tratamente antitumorale ce utilizează acțiunea mecanismelor naturale de apărare ale organismului împotriva tumorii sau substanțe implicate în diferențierea și activitatea celulelor sistemului imunitar.

homeopatie

    Tratamente homeopate (nerecunoscute științific)
    Există o gamă largă de tratamente homeopate pentru cancer, dar niciunul nu a fost recunoscut ca fiind 100% sigur si eficient.
    Unul dintre remediile homeopate sau naturiste e metoda postului. O descriere detaliată găsiți în postarea: Postul - remediul simplu, natural și accesibil pentru oricine.
    Un alt posibil remediu ar putea fi marihuana, deoarece un compus obținut din acesta a reușit să stagneze dezvoltarea cancerului.

    De ce sunt unele forme de cancer inoperabile?
    Dacă tumorile sunt localizate în locuri greu sau total inaccesibile - organe sau zone puternic vascularizate sau în jurul coloanei vertebrale, cancerul este inoperabil. De asemenea, dacă boala este în faza stadiul 4, afectând mai multe organe, medicii nu mai pot interveni. O altă formă de cancer inoperabil sunt leucemiile, care nu sunt localizate.

    Persoanele care au avut la un moment dat cancer, sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta o altă formă?
    Din păcate, da. În urma chimioterapiei nu doar celulele maligne sunt distruse, dar si cele sănătoase au de suferit. În aceste condiții, cu timpul ele pot dezvolta mutații, transformându-se în celule canceroase.
 
    Curiozități despre cancer:
    - Există chiar și cazuri de cancer de inimă, dar acest tip de cancer e extrem de rar - în Statele Unite se înregistrează un caz pe an. Asta e din cauză că, celulele din miocard (mușchiul inimii) se divid extrem de lent, de aici rezultă și șansele de a dezvolta celule canceroase semnificativ mai mici.
    - Piloții și stewardesele au cu 50% mai mari șanse de a dezvolta cancer de piele, din cauza radiațiilor  UV crescute la care sunt expuși.
    - Unii câini, special dresați pentru asta, pot depista cancerul de prostată cu acuratețe de 98% doar mirosind pacientul.
    - Un bărbat oarecare are cu 35% mai mari șanse să dezvolte cancer de prostată decât o femeie oarecare să dezvolte cancer de sân.
    - Plantele pot face cancer.
    - Cancerul, în general, are rata de supraviețuire de 65%.
    - Mai mult de 20.000 de oameni mor zilnic de cancer.
    - Cancerul provoacă mai multe decese decât SIDA, tuberculoza și malaria la un loc.
    - Orice parte a corpului poate fi afectată de cancer.
    - Sunt mai mult de 100 de tipuri de cancer.
    - 28 de milioane de oameni au supraviețuit cancerului.
    - O țigară conține 4800 de chimicale, iar despre 69 din acestea se știe că sunt cauzatoare de cancer.
    - Femeile înalte sunt mai predispuse la cancer.
    - Cancerul mamar omoară 450 de bărbați anual în Statele Unite.
    - Există mai multe cazuri de cancer de piele cauzate de bronzarea forțată, în saloanele specializate, decât de cancer pulmonar provocate de fumat.
    - Se poate face o paralelă între sarcină și cancer (există multe mecanisme normale  în organism care sprijină sarcina, dar care sunt, de asemenea exploatate de diferite tipuri de cancer, pentru a-și stabili o sursă de nutrienți sau pentru a se ascunde de sistemul imunitar al individului). Cea mai bună exemplificare al acestui fapt e hormonul hCG. Nivelul din sânge al acestui hormon crește atât în sarcină cât și în diferite tipuri de cancer. Testele de sarcină funcționează prin legarea hormonului hCG din urină - același hormon e testat și pentru depistarea cancerului testicular.

    Concluzii:
    Un stil de viață sănătos, activ (cum spune și în reclame ”faceți mișcare zilnic cel puțin 30 de minute”) și o dietă preponderent alcalină, fără excese de orice fel, poate ajuta la prevenirea diferitelor boli printre care și apariția cancerului.



V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley