SfatFarma logo joi, mai 05, 2016

7 curiozități bizare despre bebeluși. Tu le știai? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

7 curiozități bizare despre bebeluși. Tu le știai?



curiozitati bebelusi

    Bebelușii sunt un adevărat miracol, iar lumea științifică nu a epuizat lista lucrurilor uimitoare pe care le fac, chiar dacă sunt atât de mici.

Iată 7 curiozități bizare despre bebeluși. Tu le știai? 

  1) Nu cunosc gustul sărat 

     Deși bebelușii se nasc cu simțuri puternice, nu cunosc gustul sărat. Abia după vârsta de 4 luni îl pot simți. Până atunci, însă, știu ce înseamnă dulce, acru și amar.

  2) Plâng fără lacrimi 

    Bebelușii plâng destul de mult, dar n-au lacrimi pentru că nu sunt funcționale canalele lacrimale. Acestea devin viabile între trei și 12 săptămâni.

  3) N-au rotulă 

    Dacă i-ai face bebelușului o radiografie ai descoperi că în locul în care ar trebui să fie rotula este ceva foarte mic. Motivul: oasele și cartilagiile se vor întări treptat. Cartilagiilor le trebuie între trei și cinci ani să se maturizeze. Lipsa rotulei are rolul ei: țesuturile moi vor absorbi șocurile atunci când bebelușul va merge de-a bușilea și când vor cădea exersând mersul.

  4) Au mai multe oase decât adulții 

    Bebelușii au 300 de oase, comparativ cu 206 cât au adulții. Unele oase vor fuziona pe măsură ce se osifică în primul an de naștere. De exemplu, oasele craniului se vor lipi până la împlinirea vârstei de 2 ani.

  5) Au menstruație 

    În perioada intrauterină, bebelușii sunt expuși la o cantitate foarte mare de hormoni feminini (estrogen). La naștere, după „deconecatarea” de mamă, nivelul de estrogen scade rapid și poate apărea la fetițe pseudomenstruatia. Nu te speria dacă vei vedea câteva picături de sânge pe scutecul fetiței. Se întâmplă la aproximativ un sfert dintre bebelușe, în primele 7 zile de la naștere.

  6) Au lactație 

    Aceiași hormoni care duc la apariția pseudomenstruatiei pot cauza galactorea, un fenomen care presupune faptul că bebelușilor li se scurge lapte din sfârcuri. Fenomenul apare atât la băieți, cât și la fetițe și nu este ceva periculos. Poate persista până la aproximativ două luni. În folclorul european, laptele provenit de la bebeluși este considerat laptele vrăjitoarelor și are proprietăți magice.

   7) Își amintesc gustul din uter 

    Bebelușii recunosc multe arome pe care le-au simțit în pântece, începând din a patra – a cincea lună de sarcină. Specialiștii spun că lichidul amniotic este influențat de alimentele pe care mama le-a consumat în timpul sarcinii, iar aceste arome vor fi preferatele bebelușului după naștere.
    Citiți articolul și pe blogul SfatulPărinților.ro.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley