SfatFarma logo miercuri, noiembrie 02, 2016

Beneficiile consumului regulat de smochine asupra sănătății ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Beneficiile consumului regulat de smochine asupra sănătății




beneficiile consumului de smochine

    Smochinii datează din Neolitic și au crescut în Valea Iordanului încă din 9400-9200 î.Hr . De fapt smochinii sunt unele dintre cele mai vechi specii de pomi cultivați în livezile din Asia de Vest și Orientul Mijlociu. Chiar dacă smochinele sunt considerate comune în zilele noastre, în trecut erau un simbol al prosperității, fertilității chiar și al păcii, fiind menționate de mai multe ori în Biblie. În jurul secolului 15, smochinele au ajuns în Anglia și în America.
    În România, smochinul creşte în zona Dobrogei, dar poate fi cultivat şi în alte zone. Este un arbust de mărime medie (maxim 10 m), cu scoarţa netedă şi gri, frunzele sunt foarte lobulate (între 3 şi 5 lobi pentru fiecare frunza), fructele au forma conică şi se numesc smochine. Smochina are un miros dulceag, o aromă delicată şi pătrunzătoare. Fructul se topeşte în gură şi lasă o senzaţie de prospeţime, cu un parfum subtil, nedefinit. Smochinele sunt pline de seminţe. Acest arbust produce un latex iritant, dar cu proprietăţi curative, iar în scop fitoterapeutic sunt utilizate îndesebi fructele şi frunzele.
    Proprietățile nutriționale și medicinale ale smochinelor sunt cunoscute de mii de ani. Gulen, un fitoterapeut din secolul al 11-lea a scris: "Dacă smochine uscate ar fi consumate cu nuci și rue înainte de a lua o otravă fatală, ele ar proteja împotriva efectelor nocive”. Împreună cu nucile, smochinele au fost folosite într-un antidot vechi, numit "theriac." Medicii arabi medievali foloseau smochinele pentru curățarea stomacului și întărirea organismului. Din spusele lui Platon știm că aceste fructe au fost date atleților greci în timpul Olimpiadelor pentru a le îmbunătăți performanțele și starea generală. Astăzi știm că smochinele sunt printre cele mai alcaline fructe, ceea ce le face valoroase în luptă cu nenumărate boli.
    Smochinii sunt copaci extraordinari. În condiții favorabile, trăiesc până la 200 de ani! Astăzi se cunosc peste 1000 de specii diferite de smochini în întreaga lume. Aceste fructe apetisante pot fi consumate crude sau uscate, dar valorile nutriționale sunt diferite.
    Smochinele crude au indice glicemic scăzut (55) și conțin per 100g:
  • 74 calorii 
  • 19 grame carbohidrați 
  • 7 grame proteine 
  • 3 grame grăsimi 
  • 3 grame fibre 
  • 232 miligrame potasiu  
  • 1 miligram mangan 
  • 7 micrograme vitamina K  
  • 1 miligram vitamina B6 
  • 17 miligrame magneziu  
  • 35 miligrame calciu 
  • 1 miligram tiamină  
  • 142 UI vitamină A  
  • 2 miligrame vitamin C 
    Smochinele uscate au un indice glicemic mediu  (59-69) și 100 g smochine uscate conțin:
  •  249 calorii 
  • 9 grame carbohidrați 
  • 3 grame proteine 
  • 9 grame grăsimi 
  • 8 grame fibre 
  • 5 miligrame mangan  
  • 6 micrograme vitamină K  
  • 680 miligrame potasiu 
  • 68 miligrame magneziu 
  • 162 miligrama calciu 
  • 3 miligrame cupru 
  • 2 miligrame fier  
  • 67 miligrame fosfor 
  • 1 miligrame vitamina B6  
  • 1 miligram tiamină  
  • 1 mg riboflavină  
  • 5 miligrame zinc 
    Smochinele sunt, de asemenea, o sursă esențială de celuloză, pectină și acizi organici. Frunzele acestui arbore  sunt utilizate pe scară largă în preparate culinare, precum și în scopuri medicinale. Acestea conțin numeroase flavonoide și polifenoli, inclusiv rutin, acid galic, acid clorogenic, acid siringic, catechine și epicatechina. Uleiurile extrase din frunze sunt cunoscute a avea efecte anti fungice și anti bacteriene. Una dintre proprietățile cele mai semnificative ale  frunzelor de smochin este cea anti-diabetică.

    Beneficiile pentru sănătate ale smochinelor 

    Studiile arată că fiecare pacient de cancer este unic, însă toți au un singur lucru în comun: un nivel scăzut al ph-ului în sângele lor. Aceasta înseamnă că au un corp acid, care este un teren de reproducere cunoscut pentru toate tipurile de bacterii, microbi și viruși. De fapt, este de asemenea cunoscut faptul că boala de orice fel nu este în măsură să se dezvolte, să crească sau se răspândească într-un corp alcalin. Și smochinele sunt unul dintre fructele cele mai alcalinizante. Conțin și un element nutritiv cunoscut sub numele de benzaldehidă precum izoramnetin glicozide, un flavonoid care are efecte puternice anti-cancer.

    Smochinele în cosmetică

    În cosmetică,  smochinele nu sunt atât de utilizate pe cât ar trebui. Smochinele sau laptele de smochine au început încet-încet să îşi facă apariţia în domeniul cosmeticii bio, datorită proprietăţilor benefice aduse pielii corpului şi tenului. Virtuţile smochinelor sunt multe la număr şi se datorează prezenţei vitaminelor şi a acizilor graşi esenţiali. Iată câteva dintre beneficiile pe care le au aceste fructe asupra pielii: prezintă excelente proprietăţi antirid, încetinind vizibil procesul de îmbătrânire, recomandat pentru  un ten cu riduri fine sau chiar mai adânci, revitalizează ţesutul conjunctiv prin producerea de colagen, util în îngrijirea tenului îmbătrânit şi a pielii mature, devitalizate, propriăţatile hrănitoare ajută la îngrijirea pielii uscate, deshidratate, laptele de smochine are efect regenerant şi este un reparator al pielii şi un restructurant cutanat. Calităţile de fermizant şi tonic fac smochină să fie folosită ca ingredient în compoziţii destinate elasticizării pielii.
    De asemenea, smochinele au o acţiune antiinflamatoare şi emolientă foarte puternică, făcând pielea catifelată. Datorită conţinutului ridicat de apă, smochinele sunt ideale în produsele de demachiere şi de combatere a acneii. În plus, smochinele realizează o exfoliere uşoară prin intermediul unei enzime active care ajută laeliminarea celulelormoarte.

    Pierderea în greutate

    Smochinele sunt o sursă importantă de fibre și conțin ficin, ceea ce este important pentru pierderea în greutate. De fapt, studiile arată în mod clar că aceste fibre dietetice influențează semnificativ foamea, sațietatea, aportul de energie, precum și compoziția corpului și contribuie la pierderea în greutate, mai ales la persoanele obeze.

    Rezolvarea multor probleme de sănătate

    Dacă aveți tensiune arterială ridicată, smochinele sunt modul perfect pentru a ajută la normalizarea acestei probleme. Smochinele sunt pline de potasiu, care este un mineral esențial pentru combaterea hipertensiunii.
    La fel ca multe fructe, smochinele sunt bogate în antioxidanți, inclusiv flavonoide, polifenoli și antociani. Antioxidanții sunt cunoscuți pentru efectele lor puternice de neutralizare a radicalilor liberi, care pot accelera în mod semnificativ procesul de îmbătrânire.
   Studiile arată că smochinele sunt un excelent mod de a trata diferite boli, inclusiv anemie, cancer, diabet, boli de ficat, paralizie, boli de piele și ulcere. Studiile arată chiar că smochinele pot fi utile în crearea de noi medicamente.
    Smochinele sunt puternice stimulatoare ale sistemului imunitar. Consumul de câteva smochine pe zi va poate menține sănătoși și puternici.
    Există numeroase studii care arată că extractul din frunze de smochin are capabilități de scădere a lungimii și adâncimii ridurilor faciale, extractele din fructe sunt de asemenea benefice la reducerea hiper pigmentării, acneei și chiar și a pistruilor.



V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley