SfatFarma logo marți, noiembrie 01, 2016

Putem ajunge să mâncăm prea multe fructe? Este posibil să ne intoxicăm cu fructoză? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Putem ajunge să mâncăm prea multe fructe? Este posibil să ne intoxicăm cu fructoză?



piata de fructe

    Am mai povestit mai demult despre cum se consumă corect fructele, de data aceasta însă, voi vorbi despre un subiect un pic diferit. În mass media, de multe ori am auzit despre faptul că dacă vom consuma mai mult de 4 fructe pe zi, vom face intoxicație cu fructoză, implicit vom consuma prea mult zahăr și cel mai probabil, ne vom îngrășa (cum afirmă de exemplu și domnul doctor Andrei Laslău). Ceea ce nu se specifică și nu clarifică în aceste articole și reportaje este faptul că există o diferență între zaharurile aflate în mod natural în fructe (fructoza) și zahărul alb procesat.
    De exemplu, din acest studiu, a rezultat faptul că, dacă se adaugă afine la masă, acestea pot estompa efectele mâncărurilor cu index glicemic ridicat. Dar ce cantitate de afine trebuie să consumăm ca să resimțim acest efect benefic?
    Dacă dimineața, de exemplu, veți consuma un bol de cereale bogate în zahăr procesat, în corp se va crea o cantitate semnificativă de radicali liberi. Drept rezultat, nivelul de antioxidanți din sânge, va scădea. Această lipsă trebuie înlocuită într-un mod oarecare. Aici intră în joc afinele. Aceastea, fiind bogate în antioxidanți, vor putea înlocui pierderea produsă de radicalii liberi care au rezultat din consumul cerealelor cu adaos de zahăr procesat.

    Dar cum rămâne cu diabetul de tip 2? Pot consuma fructe dacă am diabet?

    Cele mai multe recomandări dietetice pentru diabetici spun ca aceștia să consume alimente bogate în fibre alimentare, aici incluzând și fructele. Deși, unii medici restricționează consumul de fructe al bolnavilor de diabet, din cauza conținutului acestora de "zahăr".
    Dar ce ne spun studiile? De exemplu, în acest studiu, pacienții diagnosticați cu diebet de tip 2, au fost împărțiți în 2 grupe. Cei din prima grupă au consumat zilnic, cel puțin 2 fructe, iar cei din a doua grupă, zilnic, maxim 2 fructe. Nu s-a observat nici un efect benefic în cazul grupului care a redus consumul de fructe, consumând maxim 2 fructe pe zi - nu au slăbit și nici nu li s-a redus glicemia. Așadar, după părerea mea, consumul de fructe nu ar trebui restricționat în cazul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat.

    Cantitatea recomandată de fructe

    Studiile noi, au arătat că fructoza în starea ei naturală, procurată din fructe întregi, are chiar un efect benefic asupra glicemiei. Dar cum rămâne cu "toxicitatea" fructozei? Oficial se recomand maxim 50 de grame de fructoză pe zi, iar o dată ce acest prag este depășit, fructoza este categorizată toxică. Dar, nu se ia în calcul, că această afirmație este adevărată, doar în cazul fructozei adăugate ca și aditiv alimentar, la alimente, nu și pentru fructoza care se află în stare naturală, în fructele crude. Citat tradus din Harvard Health Letter: “Problemele nutriționale legate de fructoză și zahăr intră în vigoare când acestea sunt adăugate alimentelor. Fructele, pe de altă parte, sunt benefice în aproape orice cantitate.

    Dar ce înseamnă de fapt aproape orice cantitate?

    Nu trebuie să mergem pe ghicite nici în acest caz. Într-un studiu realizat recent, în care au luat parte 17 oameni, care au consumat mese care au constat din cel puțin 20 de fructe pe zi și nimic altceva. În ciuda cantității extraordinar de mari de fructoză din această dietă (peste 200 de grame pe zi), studiul nu a arătat nici un efect secundar (ca și greutate, nivelul de insulină, glicemie, tensiune, nivelele de lipide din sânge), nici pe termen scurt, nici pe termen lung (după 6 luni). Un alt studiu, a realizat un experiment asemănător, dar cu rezultate favorabile la participanți, cum ar fi: scăderea nivelului colesterolului LDL cu 38 de unități, doar după câteva săptămâni. Singurul efect secundar care s-a observat a fost că participanții la studiu au frecventat toaleta zilnic, în mod regulat, cel puțin o dată pe zi.

    Deci care ar fi concluzia?

    Fructele proaspete promovează sănătatea vibrantă și sunt o sursă excelentă de calorii. Deci când vine vorba despre consumul acestor "bomboane oferite de natură", simțiți-vă liberi să le savurați pe îndelete! Vă provoc să depuneți acum jurământul unui fruct în plus pe zi!

    Surse



V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley