SfatFarma logo sâmbătă, iunie 30, 2018

Alimentele fermentate - partea II-a - borş, kvass şi o băutură probiotică ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Alimentele fermentate - partea II-a - borş, kvass şi o băutură probiotică



kvass

 Continuăm cu seria de postări despre alimente fermentate. Astăzi vedetele sunt borșul, Kvass-ul din sfeclă roșie și încă o băutură probiotică extrem de simplă.

 BORȘ 

 N-am făcut niciodată borș, mereu am primit de la mama mea, și nu mi-am pus niciodată problema că huștile (amestecul din care pornește fermentarea borsului) sunt pentru multe gospodine o enigmă - și asta pentru că în general oamenii iau de undeva huști - ori de la bunica, ori de la o mătușă, ori de la o vecină care aprovizionează tot cartierul.

 Aş fi curioasă dacă toată lumea face maiaua pentru huști la fel sau dacă există și alte variante. Am să vă descriu cum ştiu eu:

 Maia pentru huști - folosită prima dată când umplem borșul.

 În cazul când borșul se prepară pentru prima dată și nu avem “huşti”, se face o maia din 250 gr de mălai amestecat cu apă fiartă. După ce se răcește puțin, se adaugă 2 linguri de făină de grâu. Se amestecă și se lasă să dospească 12 ore.

 Update: Am aflat între timp că se pot folosi și tărâţe de grâu amestecate cu puțin borș pentru a face pentru prima dată huști.

 Rețetă de borș pentru un borcan de 5 litri 

 Ingrediente:
- 5 litri de apă fierbinte;
- aprox. 700 g huști;
- 200 g de tărâţe de grâu;
- 100 g de mălai;
- o crenguță subțire de vișin de 10-15 cm (proaspăt vara, uscat iarna);
-  câteva fire mărar uscat sau proaspăt (opțional);
- 2 frunze de dafin (opțional);
- 10 boabe de piper (opțional);

 Preparare:
 Se pune apa la încălzit într-o oală. Separat se face un amestec gros, dar care să curgă, din huști, mălai, tărâţe și apa rece. Când s-a încălzit bine apa, se da oala deoparte și se adaugă mirodeniile, apoi amestecul de  huști, mălai, tărâţe și apa rece. Se amestecă cu o lingură de lemn, se va face un fel de spumă deasupra, care se va aduna și se va arunca.

 Borcanul se acoperă cu o farfurioară, apoi se pune o păturică sau câteva prosoape de bucătărie peste tot borcanul, astfel încât lichidul să-și păstreze căldura cât mai mult timp și să fermenteze mai ușor. După 12 ore se ia capacul și se amestecă din nou. Se lasă apoi să se limpezească și se gustă. Dacă este destul de acru, se strecoară, se pune în sticle, iar o parte din huști se pun într-un borcan la frigider. Dacă nu este destul de acru, se mai lasă o jumătate de zi. După ce e transferat în sticle, borșul se păstrează într-o cămară (dacă e destul de rece) sau la frigider. Sunt persoane care îl lasă în borcan cu tot cu huști și 2 săptămâni. E nevoie însă să stea neapărat la rece, altfel se va altera în scurt timp.

  Beneficii:
 Pe lângă toate beneficiile de care am menționat în postarea anterioară, precum și multe altele (prea multe că să încapă într-o mică postare), borșul, prin faptul că provine din cereale fermentate, populează tractul digestiv cu bacteriile prietenoase necesare digerării cerealelor. Se pot consuma 2-3 căniţe de borș pe zi în timpul meselor care conțin și cereale. Pentru copii borșul este nemaipomenit și în anotimpul rece, pentru că îi va feri de răceli.

 KVASS din sfeclă roșie 
 Un fel de borș din sfeclă roșie, o băutură ce-și are rădăcinile în Rusia, și care se prepară în mod frecvent din pâine de secară.
 Eu o să vă dau doar rețeta de Kvass din sfeclă roșie, foarte ușor de făcut de către oricine. Noi obișnuim să murăm sfecla roșie, dar nu exact ca în această rețetă, însă o voi face cât de curând pentru că pitica mea este mare amatoare de zeamă de la murăturile care conțin sfeclă roșie.

 Ingrediente:
- 2 sfecle roșii organice mari, curățate și tăiate cuburi măricele (sfecla data pe răzătoare ar duce la o fermentare prea rapidă și s-ar forma alcool în loc de acid lactic);
- 4 lingurițe de sare organică de mare;
- apă (plată sau filtrată - cea de la chiuvetă, dacă nu e filtrată, va împiedica fermentarea din cauza clorului);

 Preparare:
 Se pun cuburile de sfeclă și sarea într-un borcan cu gură largă de 2 litri. Se adaugă apa, se amestecă bine și se închide borcanul bine cu capacul.

 Se ține 2 zile la temperatura camerei, apoi se pune în frigider. După ce s-a consumat cea mai mare parte din lichid, se adaugă din nou apă (cuburile de sfeclă se păstrează) și se reia același proces. După ce s-a consumat lichidul și a două oară, se aruncă sfecla. O parte din lichid poate fi folosit în continuare, pentru următorul rând de Kvass, eventual pentru a reduce cantitatea de sare.

 Beneficii:
 Știm deja cât ajută sucul de sfeclă la detoxifierea ficatului. Adăugați la asta calitățile probiotice, faptul că valoarea nutritivă sporește  de zeci de ori datorită fermentării, faptul că este un tonic, antioxidant și antiinflamator excepțional și vă puteți da seama de ce trebuie să stea mereu pe masa noastră. Lichidul poate fi băut ca atare sau poate fi folosit în loc de oțet/lămâie în dressinguri pentru salate etc.

 Cea mai simplă băutură probiotică

 Rețeta a pornit de la Sally Falon, autoarea cărții Nourishing Traditions și a tot călătorit în lungul și-n lațul internetului, însă la noi n-am văzut-o încă, așa că v-o prezint eu.

 Cei care nu au timp să prepare niciuna din sugestiile mele (vor mai fi și altele pe parcurs) pot cumpăra suplimente probiotice (interesați-vă de unele de foarte bună calitate) și apoi prepara o băutură simplă, după cum urmează:

 Ingrediente:
- 1 capsulă probiotică cu cât mai multe miliarde de microorganisme;
- 1/2 litru apă filtrată;
- câțiva stropi de ștevie lichidă sau puțin praf de ștevie (opțional).

 Preparare:
 Puneți apa într-un borcan de sticlă, desfaceți capsula și răsturnați praful în apă, amestecați, puneți capacul și lăsați o zi, acoperit etanș, la temperatura camerei. Puneți apoi într-un pahar drăguț de șampanie, adăugați puțină ștevie, ametecati și savurați. Puteți să stoarceți câteva mure sau zmeură și să adăugați sucul rezultat la băutura probiotică. La ingredientele de mai sus puteți adăuga vanilie și o linguriță de granule de lecitină și obțineți un fel de “lapte”, foarte benefic pentru cei mici.

 Oricare dintre aceste băuturi poate fi luată cu ușurință oriunde, eventual într-un termos sau într-o sticlă. Puteți experimenta până obțineți ceva ce vă place atât de mult încât vă promiteți că nu mai beți niciodată băuturi carbogazoase din comerț și, mai mult, nu dați copiilor decât astfel de băuturi.

 Enjoy și pe curând!

 Update: Tot pentru a ajuta digestia, în special în cazul proteinelor, se poate consuma o băutură făcută dintr-o linguriță de oțet din cidru de mere (se găsește bio în multe magazine) la o cană de apă călduță.  Se soarbe în timpul mesei pentru a crește (inițial) ușor aciditatea necesară digestiei proteinelor.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley