SfatFarma logo luni, iulie 23, 2018

Sushi vegan delicios ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Sushi vegan delicios



sushi vegan

 Tot din categoria rețete pe care mi-a fost teamă să le încerc până acum. Și din nou rezultatul a întrecut așteptările.
 
 Mare fan sushi în trecut, știam că e tare periculos să deschid cutia Pandorei și am tot amânat să încerc reţeta asta.
 
 De ce-am scris doar sushi vegan și nu raw vegan - pentru că nu am găsit nicăieri sushi Nori crude și atunci am folosit din cele prăjite – ei zic că sunt doar uscate, dar mi-e greu să cred asta după culoare. De asemenea am adăugat puțin ulei din semințe prăjite de susan (de altfel utilizat de mulți raw vegani) în ideea de a-i da un gust cât mai aproape de ce speram să obțin. Am făcut rulouri sushi, maki sushi în Japoneză. Mai sunt și alte forme de sushi, precum temaki (în formă de cornet) sau nigiri sushi (ingredientele sunt cuprinse de o fâșie subțire de Nori, nu în totalitate ca la maki).

 Ingrediente pentru 24 maki sushi (am folosit 4 foi de alge Nori): 

 “Orez lipicios (sticky rice): 
- 3 rădăcini de mărime medie de păstârnac (da, ați citit bine);
- 10 nuci de macadamia (opțional);
- 1 lingură ulei de susan prăjit (opțional);
- 1 lingură ulei de in (opțional);
- 1 linguriță oțet balsamic;
- 1 lingură semințe de in negru (opțional);
- 1/4 linguriță sare;

 Singurele neoptionale sunt algele marine și păstârnacul – în rest puteți experimenta cu ce uleiuri și cu ce condimente vreți.
 Pentru a obține “orezul”, curățați păstârnacul, tăiați-l în bucăți de 2-3 cm și puneți-l în robotul de bucătărie împreună cu restul ingredientelor. Pulsati până obțineți o textură asemănătoare cu a orezului alb cu bob mic.

 Legume de pus peste “orez”:  
- 1 avocado bine copt, tăiat fâșii verticale;
- 1 ardei gras roșu tăiat fâșii;
- 1 castravete mediu curățat de coajă și sâmburi și tăiat fâșii;
 Mai puteți pune fâșii de dovlecel, morcov etc. 
 
 Sos: 
 N-am avut clasicul sos de hrean și muștar, wasabi, și nici ghimbir murat așa că am făcut un amestec din:
 
- 2 linguri sos de soia Tamari;
- 1/2 linguriță ghimbir praf;
- 1/2 linguriță sirop de arțar (puteți pune puțin zahăr nerafinat de trestie sau omite complet);
- 1/2 linguriță oțet balsamic.
 
 Prepare rulouri sushi: 
 Faceți rulourile întinzând o foaie Nori pe un tocător, cu fața lucioasă în jos. Pe jumătatea de jos a foii puneți un strat uniform de “orez”. Peste “orez” puneți câte un rând de legume. Începeți să rulați cu grijă, cât mai strâns, dar nu atât încât să iasă ingredientele în părți. De îndată ce ați terminat de rulat, udați cu puțină apă capătul de sus a foii, pentru a putea să o lipiți de rulou. Nu este obligatoriu să aveți covoraș din bambus, rulați pur și simplu cu mâinile. Tăiați în 6 rulouri mici cu un cuțit cât mai ascuțit. Dacă nu vă descurcați cu indicațiile mele, ajutați-vă de acest filmuleț (doar că voi veți pune “orezul” pe 1/2 din Nori, nu pe 2/3).

 Și copilașii se pot bucura din când în când de o astfel de rețetă după vârsta de 1 an, dar numai după ce mănâncă foarte bine singuri. Vom evita să punem sare și ulei de susan dacă dăm copiilor!
 
 Serviți musai cu bețișoare! Poftă bună!

P.S.:
 Algele marine sunt campioane la capitolul minerale. Ele conțin toate mineralele aflate în ocean, aceleași cu mineralele ce se găsesc în sângele uman. Oferă și o varietate de fitonutrienţi unici, având rol antioxidant. Sunt o sursă excelentă de iod și vitamina K, o sursă foarte bună de acid folic și magneziu și o bună sursă de fier și calciu. Este important să le consumăm organice, pentru a evita posibilele metale grele datorate poluării oceanelor.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley