SfatFarma logo joi, octombrie 27, 2016

Cum scăpăm de dependența de Facebook și alte rețele de socializare? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cum scăpăm de dependența de Facebook și alte rețele de socializare?



 
dependenta de facebook
   
    Înainte de toate, trebuie să precizez că nu sunt împotriva rețelei de socializare Facebook sau împotriva oricărei alte rețele de socializare. Acestea sunt unelte foarte folositoare pentru oricine. Și eu le folosesc în mod regulat, dar în mod controlat. Orice lucru folosit în mod excesiv este dăunător sănătății noastre și la fel este și în cazul rețelelor de socializare.
    În al doilea rând, vreau să precizez că articolul de față nu vorbește doar de rețeaua de socializare Facebook, ci de toate rețelele de socializare actuale și viitoare. Voi folosi exemplul Facebook-ului în articol, deoarece momentan aceasta este cea mai folosită rețea de socializare de la noi din țară.

    Fenomenul "Facebook" este din ce în ce mai răspândit în rândurile românilor. Dacă facem o plimbare prin oraș, nu avem cum să nu observăm că majoritatea celor care așteaptă sau celor care călătoresc pasiv (în autobuz sau în taxi), sunt cu ochii în telefoanele lor.
    Facebook-ul, dacă este utilizat prea mult, poate crea o adevărată dependență. Utilizarea Facebook-ului ajunge la stadiul de dependență, când ne consumă o parte importantă din timpul liber. Din păcate însă, majoritatea dintre cei afectați nu sunt conștienți de faptul că sunt dependenți de Facebook și vor nega ferm acest lucru.
    Destul de recent, oamenii de ştiinţă norvegieni au realizat un studiu, în cadrul căruia au testat un grup de 20 de tineri, pentru a afla care este atitudinea lor faţă de platforma de socializare Facebook. Subiecţii au fost rugaţi să răspundă la întrebări legate de problemele de sănătate asociate cu dependenţa faţă de astfel de site-uri. Printre acestea: anxietatea, violenţa sau frica. În cadrul aceluiaşi experiment, studenţilor le-au fost prezentate mai multe imagini, pe care trebuiau să le asocieze cu anumite stări, prin apăsarea unui buton. În tot acest timp, cercetătorii au monitorizat activitatea cerebrală a subiecţilor. Studenţii care au apăsat butonul în momentul în care au văzut imagini asociate cu site-ul Facebook au fost tot aceia care au obţinut rezultate foarte mari în cadrul testelor de dependenţă de faţă de platforma de socializare. Prin urmare, specialiştii au concluzionat că "dependenţa faţă de tehnologie are aceleaşi efecte asupra creierului nostru ca şi dependenţa faţă de substanţele halucinogene sau pariuri". Conform rezultatelor obţinute de cercetătorii norvegieni, imaginile asociate cu reţeaua de socializare Facebook activează acele zonele de la nivelul creierului responsabile de comportamentul compulsiv al oamenilor. Oamenii de ştiinţă susţin că acest proces are loc, în mod similar, la persoanele dependente de cocaină.
    Întrebările puse de specialiști sunt:
  • Petreceți timp pentru a vă gândi la timpul pe care îl veți petrece pe Facebook?
  • Simțiți un îndemn interior de a intra pe Facebook?
  • Folosiți Facebook-ul pentru a uita de problemele personale?
  • Ați încercat să scădeți timpul petrecut pe Facebook, dar fără succes?
  • Deveniți nervos și irațional dacă din ceva motiv, nu vi se permite accesul pe Facebook?
  • Folosiți Facebook-ul atât de mult, încât are impact negativ asupra studiilor/locului de muncă unde profesați?

    Cei care răspund la cel puţin patru din cele şase întrebări sunt consideraţi ca fiind dependenţi de Facebook.
    În momentul de faţă, 71% dintre utilizatorii de internet au un cont pe această platformă de socializare. Dintre aceştia, 70% susţin că accesează site-ul cel puţin o dată pe zi, în timp ce aproximativ jumătate dintre ei au declarat că accesează Facebook de mai multe ori pe zi.
    O altă metodă bună pentru a vă autoevalua gradul de utilizare al Facebook-ului, este să notați de fiecare dată când accesați Facebook-ul, într-un jurnal, ora exactă la care ați accesat Facebook-ul și durata de timp pe care ați petrecut-o pe Facebook. La sfârșitul zilei, însumați toți timpii notați. Dacă timpul total rezultat vi se pare prea mult, e timpul să luați măsuri!

    Din ce cauză dezvoltăm atât de ușor dependența de Facebook?

    Sunt mai multe motive din cauza cărora utilizarea Facebook-ului poate deveni foarte ușor o dependență. Acestea sunt:
  1. Facebook-ul este extrem de ușor de accesat: ca și orice altă companie, Facebook-ul dorește să aibă din ce în ce mai mulți utilizatori. De asemenea, se dorește ca utilizatorii să fie dependenți de serviciul oferit de acesta. Din acest motiv, accesarea Facebook-ului este extrem de simplă. Pe telefon sau pe computer, browser-ul folosit reține parola noastră, iar la accesare, nemaifiind nevoie nici măcar să ne scriem parola. Tot ce trebuie să facem este să dăm click pe o iconiță și putem vedea ultimele postări. Răspândirea recentă a smartphone-urilor și a internetului de mare viteză, oferit de furnizorii de telefonie mobilă, de asemenea, a ajutat la ușurarea accesării Facebook-ului.
  2. Suntem notificați pentru orice noutate apărută. Acest lucru este valabil mai ales pe mobil, unde, dacă îi permitem, aplicația ne va notifica constant. Iar pe computer, vom simți un îndemn constant să intrăm să verificăm dacă nu a mai apărut ceva nou.
  3. Cu cât folosim mai mult Facebook-ul, cu atât va fi mai apreciat profilul nostru, de alții: cu cât postăm mai des lucruri interesante, cu atât vom strânge mai multe aprecieri (like-uri). Astfel suntem îndemnați constant să căutăm aprecierea prietenilor noștri virtuali.

    Dar cum putem scăpa de dependența de Facebook?

    Puteți încerca să reduceți timpul petrecut pe Facebook, aplicând metodele de mai jos:
  1. Accesarea Facebook-ului nu trebuie să fie primul lucru pe care să îl faceți după ce vă treziți din somn dimineața și nici ultimul lucru pe care îl faceți înainte să vă culcați, seara. Acestea sunt momentele când suntem cei mai predispuși să petrecem prea mult timp utilizând Facebook-ul. Dacă nu mai folosiți telefonul/computerul înainte și după orele de somn, veți observa o îmbunătățire a somnului, atât ca și cantitate, dar și ca și calitate.
  2. Nu folosiți Facebook-ul deloc, pentru o perioadă prestabilită de timp. Pentru început, porniți cu o perioadă de 24 de ore, după care puteți crește durata și la 2-3 zile sau mai mult. Primul pas în vindecarea oricărei dependențe, este de a scădea doza sau de a opri de tot, administrarea agentului cauzator. Acest lucru vă va îmbunătăți voința și vă va face să înțelegeți că puteți trăi si fără acesarea constantă a rețelelor de socializare.
  3. Stabiliți o perioadă a zilei când accesați Facebook-ul (ora când veți intra și durata de timp pe care o veți petrece pe Facebook). Din cauza notificărilor constante care ne sunt prezentate pe Facebook, putem fi foarte ușor distrași de la ce am plănuit să facem, în primul rând. Astfel, putem ajunge să pierdem timp prețios. Puteți să vă prestabiliți durata pe care doriți să o petreceți pe Facebook după plac: 30 de minute, 1 oră sau chiar mai mult. Depinde doar să fiți conștienți că timpul acela îl veți petrece stând pe telefon/computer și să vă opriți la expirarea acestuia. Sunteți dependent doar atunci când faceți un lucru în mod inconștient. Folosind această metodă veți fi conștient tot timpul de timpul petrecut pe Facebook. Este preferabil să stabiliți ora de accesare a Facebook-ului, după ce ați terminat sarcinile pe care le-ați avut programate pentru ziua respectivă.
  4. Îngreunați accesarea Facebook-ului. Ar fi preferabil să nu mai memorați parola de la Facebook în browser-ul folosit, astfel va trebui să o introduceți la fiecare accesare. Mai mult, pentru cei care folosesc computer-ul, puteți folosi chiar și extensii pentru browsere, care limitează accesarea unei anumite pagini web (de exemplu: BlockSite). Pentru cei care folosesc mobilul, de asemea există mai multe aplicații care blochează accesul la o serie de aplicații predefinite (de exemplu: Freedom). 
    Cam atât pentru azi, mulțumesc că îmi citiți articolele! Vă urez succes în orice doriți să faceți! 
    Sănătate multă vă doresc!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley