SfatFarma logo miercuri, mai 30, 2018

Cu ce micronutrienţi suplimentăm şi când? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cu ce micronutrienţi suplimentăm şi când?



micronutrienti

 Carențele de vitamine și minerale sunt de cele mai multe ori motivele pentru care ne simțim obosiți, demotivați, pentru care ne îngrășăm aparent inexplicabil, pentru care ne îmbolnăvim ușor și ne punem apoi greu pe picioare.

 Iată cu ce rezonez eu în privința suplimentării:

 Este întotdeauna de preferat să ne luăm vitaminele și mineralele din alimente. Atunci când însă nu avem la dispoziție o varietate de alimente care să acopere toată gamă de micronutrienţi necesari (sau când alegem să nu consumăm anumite alimente), putem apela la câteva suplimente bine alese, în funcție de nevoile fiecăruia. Și datorită faptului că solul este sterilizat de agricultura modernă și multe minerale dispar sau sunt găsite în proporții mult mai mici decât ar fi normal apare nevoia de suplimentare. La fel de important este și să ținem cont nu doar de ce nutrienți avem în alimente sau în suplimente, ci și de cât de bine stăm cu digestia și implicit cu absorbția.

 Suplimentele de vitamine și minerale sintetice sunt, în marea majoritate a cazurilor, de evitat pentru că fac mult mai mult rău decât bine. Nutrienții sintetici, izolați, au cu totul alt efect asupra organismului față de cei naturali. Un exemplu bun aici este acidul folic (vitamină B9) - în natură, folatii nu apar sub formă de acid folic, ci sub formă de tetrahidrofolaţi. Acidul folic din suplimente este cu greu convertit în folaţi de către organismul uman. Și chiar dacă acidul folic poate preveni spina bifida la bebeluși, el nu vine cu restul efectelor dezirabile ale hidrofolatilor (1). Suplimentarea cu acid folic poate duce la sau adânci carența de B12 (2). Sunt de asemenea studii care arată că acidul folic (dar nu și folatii) pot duce la apariția cancerului (3).

 Complexele de multivitamine și minerale sunt de evitat, indiferent că sunt sintetitce sau obținute din produse naturale; cele sintetice, din motive lesne de înțeles, evidențiate puțin și mai sus, iar cele obținute din ingrediente naturale pentru că au multe hibe care duc la împiedicarea absorbției. De pildă, unele minerale și vitamine concurează pentru același loc în organism, ceea ce înseamnă că nu vor fi absorbite nicicum în anumite combinații, ba chiar vor duce și la proastă absorbție a unor nutrienți din alimente.

 Anumite vitamine și minerale nu trebuie suplimentate, ele trebuie luate doar din alimente; ce mai putem face, așa cum am amintit și la început, este să avem grijă de sănătatea sistemului digestiv pentru a asigura o cât mai bună absorbție din alimente. Un exemplu aici este fierul, foarte toxic atunci când este în exces și care poate duce la probleme precum constipație, diaree, arsuri la stomac; mai mult decât atât, în exces, el împiedică absorbția zincului - un mineral și așa găsit cu greu în alimente și care este extrem de important în creștere. Este de preferat să ne asigurăm că absorbim fierul din alimente, având destule vitamine liposolubile în alimentație precum și vitamina C (din alimente și/sau suplimente). Sunt și cazuri în care trebuie suplimentat cu fier, însă decizia trebuie luată cu foarte multă grijă.

 Un alt exemplu este manganul, prezent de altfel în multe complexe de multivitamine și minerale și care este neurotoxic atunci când este în exces. Este puțin probabil să avem carențe de mangan pentru că este prezent în multe alimente vegetale și animale.

 Cu ce e indicat să suplimentăm?

 Vitaminele liposolubile A, D3, K2 (4) - ce colaborează în multe funcții ale organismului, printre care imunitate și sănătatea oaselor și a dinților. Stilul de viață (mai ales petrecutul timpului în spații închise), precum și solul sterilizat, fac că cei mai mulți dintre noi să fim deficienți.

 Vitamina A - necesară pentru sănătatea ochilor, pentru sistemul imunitar, pentru sănătatea oaselor și a pielii, pentru crearea de noi celule, pentru protejarea grăsimilor de oxidare etc.

 Se găsește în alimentele de origine animală sub formă de retinol. În vegetale găsim carotenoide, precursori ai vitaminei A.

 Pentru a nu avea carențe de vitamină A, este indicat să consumăm legume colorate (alături de grăsimi, astfel încât carotenoidele să se transforme în vitamina A). Vitamina A sintetică este toxică (din păcate aproape toate complexele de multivitamine o conțin) - singurul supliment acceptabil pentru vitamina A este uleiul de ficat de cod fermentat.

 Vitamina D3 - importantă pentru mineralizarea oaselor, indispensabilă sistemului imunitar. Carența de vitamină D duce la probleme de sănătate precum: cancer, boli cardiovasculare, diabet, boli infecțioase, scleroză multiplă.

 Vitamina D este fabricată de organism în prezența soarelui (în anumite condiții), dar este prezența și în grăsimile animale (dacă animalele respective au stat în aer liber).

 Într-un climat temperat ca al nostru, este indicat să suplimentăm și să ne asigurăm că ajungem până ajungem la un nivel de aproximativ 40 nanograme/ ml (indiferent dacă vom consuma alimente de origine animală sau nu). Poate fi obținută din ulei de ficat de cod, dar se găsesc și suplimente separate de D3.

 Vitamină K2 - o vitamină mai puțin pomenită, însă extrem de importantă, ce se găsește în alimente precum frunzoasele şi în murături, dar şi untul și smântâna, ficatul, gălbenușurile de ou.

 Necesară pentru activarea anumitor proteine, inclusiv a celor care controlează mineralizarea oaselor și prevenirea calcificării țesuturilor moi. Carența de vitamină K2 duce la ateroscleroză, cancer, la creșterea ratei mortalității din multiple cauze etc.

  Și vitamina K2 se poate lua din ulei de ficat de cod în amestec cu unt concentrat (butter oil), dar și din suplimente separate (MK- 7 sau MK- 4). Uleiul de ficat de cod în combinație cu unt concentrat sunt foarte eficiente în tratarea cariilor dentare.

 Vitamina C - Suplimentarea cu vitamina C are o mulțime de beneficii. În cantități mari este eficientă mai ales în infecții virale. Vitamina C este necesară pentru fabricarea de colagen, carnitina, de diferite enzime. Prezența în multe fructe și legume, însă concentrația de vitamina C scade însă din momentul în care sunt culese precum și prin gătire. O sursă foarte bună de vitamina C o reprezintă și legumele fermentate. Căutați suplimente ce conțin Acerola sau Amla.

 Seleniu - un mineral foarte important pentru sănătatea glandei tiroide - mărimea glandei tiroide este invers proporțională cu aportul de seleniu (5) (alături de iod).

 Iodul - un alt mineral neglijat, important pentru sistemul imunitar, carența fiind corelată cu prezența cancerului de stomac (6), dar nu numai. Țările unde consumul de iod este ridicat (în special din alge marine), au speranța de viață mai mare. Carența de iod poate avea efecte devastatoare în sarcină (7).

 Magneziul - mai mult de 300 de enzime au nevoie de magneziu; acest mineral joacă un rol important și în sănătatea oaselor și a membranelor celulelor. Carența de magneziu este foarte răspândită și periculoasă - vorbim din nou de boli cardiovasculare, dar și de osteoporoză, hipotiroidism, migrene, astm. Vitamina D depinde și de aportul de magneziu. Surse de magneziu sunt fructele, algele marine, nucile, semințele, ceaiul, ciocolata. Datorită demineralizarii solului, este indicat să suplimentăm cu magneziu, iar cea mai sigură cale spre un aport optim este uleiul de magneziu aplicat pe piele (spray) (ne asigurăm astfel că nu depinde de sistemul digestiv pentru a fi asimilat).

 Zincul - un mineral al cărui carență duce la probleme precum întârzierea dezvoltării sexuale, piticism, probleme de piele, căderea părului, depresie, probleme comportamentale etc. Suplimentarea în exces poate hrăni patogenii, astfel încât trebuie precauție în privința cantității. Găsim zinc în ficat de vițel (hrănit cu iarbă), fructe de mare, semințe de dovleac, de susan etc.

  Sigur că mai sunt și alte suplimente de vitamine și minerale ce aduc beneficii, aleg însă să mă opresc la cele care mi se par cele mai importante.

 Vreau să amintesc din nou că este foarte important ca alimentele de origine animală (dacă sunt consumate), să provină de la animale hrănite cu hrana lor naturală, ce petrec destul timp în aer liber, iar alimentele de origine vegetală să aibă parte de teren fertil și nu de îngrășăminte chimice şi pesticide - în caz contrar, beneficiile dispar în mare măsură.


(1) http://chriskresser.com/beyond-paleo-5
(2) http://www.youtube.com/watch?v=BvEizypoyO0&feature=player_embedded
(3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19190501
(4) Perfect Health Diet de Paul Jaminet, Ph.D. si Shou- Ching Jaminet, Ph.D
(5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12611611?dopt=AbstractPlus
(6) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17497074?dopt=AbstractPlus
(7) http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/minerals/iodine/

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley