SfatFarma logo vineri, iunie 01, 2018

Tot felul de idei noi de murături ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Tot felul de idei noi de murături



legume fermentate

 Uitându-mă puțin în urmă, îmi dau seama că am tot vorbit de alimente fermentate, însă n-am revenit cu rețete.
 
 Așa cum am povestit și cu altă ocazie, alimentele fermentate fac parte din repertoriul alimentar al tuturor populațiilor de pe glob și asta pe bună dreptate. Folosite în mod frecvent, ele pot fi considerate mai valoroase decât cele mai apreciate suplimente nutritive, întrucât îmbunătățesc digestia prin coloniile de bacterii benefice și enzime, ajutând astfel absorbția nutrienților și stimulând sistemul imunitar. Prin fermentare, valoarea nutritivă crește de foarte multe ori, iar vitamine greu de găsit în alimentație în general, precum unele din grupa B, devin disponibile.
 
 Alimentele fermentate sunt indicate în bucătăria fiecărei familii pentru că ele compensează ceea ce se pierde prin gătit, de pildă vitamina C, alimentele fermentate completând excelent tabloul.
 
 În cazul meu, după mai bine de jumătate de an de când consum zilnic alimente fermentate am simțit schimbări majore în digestie. Postarea aceasta va cuprinde rețete de legume fermentate, însă voi reveni și cu rețete de lichide și de sosuri fermentate. Va mărturisesc că rar respect o rețetă anume de legume fermentate și că îndrăznesc tot felul de combinații. De pildă zilele trecute am terminat un borcan de castraveți murați și, pentru că îmi părea rău de toată zeama aceea care a muncit din greu de anul trecut și până acum să se umple de bacterii utile, am folosit-o pentru a fermenta dovlecei cruzi alături de usturoi, conopidă, morcov și țelină. A ieșit o nebunie!
 
 În continuare o să va dau câteva rețete inspirate din surse dragi mie, pe care le puteți lua drept punct de pornire pentru a fermenta apoi tot ce va trece prin minte.
 
 Curaj!

 1. Morcov cu ghimbir 
 
 Ingrediente pentru un borcan de 1 l:
 
- 4 căni de morcov dat pe răzătoare;
 
-1/2-1 lingură de ghimbir dat pe răzătoare (găsiți convențional în orice supermarket sau organic la magazinele bio);
 
- 2 linguri de sare de mare;
 
- foi de dafin, căței de usturoi, boabe de piper sau orice alte mirodenii, după gust;
 
 Preparare:
 
 Spălați morcovii și dați-i pe răzătoare (dacă sunt organici nu le curățați coaja). Curățați și dați pe răzătoare și ghimbirul. Amestecați morcovul și ghimbirul într-un castron și presați bine cu un făcăleț sau cu un bătător de carne ca să iasă cât mai mult lichid. Puneți amestecul într-un borcan cu gură largă de 1 litru și presați în continuare cu făcălețul/bătătorul de carne până când morcovul și ghimbirul sunt acoperite de lichid. Lichidul trebuie să fie cu cel puțin 1,5 cm mai jos de gura borcanului. Acoperiți borcanul cu capacul și lăsați la temperatura camerei maxim 2 zile vara și 3 zile iarna, apoi dați la frigider. Puteți să gustați și să dați la frigider atunci când vă place gustul; voi hotărâți cât de acru să fie.
 
  Aceasta este o rețeta care mie îmi place foarte mult și pe care va recomand s-o faceți prima, dacă nu aveți experiență cu fermentatul - este simplă și neașteptat de bună. Este inspirată din Nourishing Traditions de Sally Fallon și Mary G. Enig. 
 
 2. Sfeclă roșie murată 
 
 Ingrediente pentru un borcan de 1 l:
 
- 12 sfecle roșii mici sau 6 medii;
 
- 2 linguri de sare;
 
- 1 cană apa filtrată.
 
 Preparare:
 
 Înțepați sfecla în câteva locuri, apoi dați la cuptorul încins la 150 de grade până când se înmoaie (rețeta spune 3 ore, însă mi se pare cam mult). Curățați și tăiați julienne (nu este bine să dăm sfecla pe răzătoare pentru că fermentarea ar începe prea rapid și am obține alcool în loc de acid lactic).
 
 Puneți feliile de sfeclă într-un borcan cu gură largă de 1 litru și apăsați-le puțin spre fundul borcanului. Amestecați restul ingredientelor într-un castron și adăugați peste sfeclă. Mai adăugați apă dacă este nevoie, astfel încât sfecla să fie acoperită de lichid. Sfecla trebuie să fie cu cel puțin 1,5 cm mai jos de gură borcanului. Lăsați la temperatura camerei 2-3 zile, gustați, iar când vă place dați la frigider.
 
 Rețetă prealuata din Nourishing Traditions de Sally Fallon și Mary G. Enig. 
 
 3. Ridiche albă murată 
 
 Ingrediente:
 
- 1,5 kg ridiche albă curățată și dată pe răzătoare;
 
- 2 linguri sare de mare;
 
 Preparare:
 
 Amestecați toate ingredientele într-un castron, apoi apăsați cu un făcăleț ca să iasă sucul la suprafață. Puneți totul într-un borcan de 1 litru cu gură largă, apoi presați iar cu făcălețul până când lichidul acoperă ridichea (lichidul trebuie să fie la cel puțin 1,5 cm mai jos de gura borcanului). Acoperiți bine cu capacul și lăsați la temperatura camerei pentru 2 zile vară și pentru 3 zile iarna. Gustați, iar când vă place, dați la frigider.
 
 La această rețetă mai puteți adăuga o ceapă tăiată solzișori, ba chiar și o sfeclă roșie curățată și tăiată cubulețe. Rețetă preluată tot din Nourishing Traditions de Sally Fallon și Mary G. Enig. 
 
 4. Mix de legume fermentate 
 
 Ingrediente pentru un vas de 4 litri:
 
- 1,5- 2 kg dintr-un amestec de dovlecei cât mai mici (dacă sunt mai mari, tăiați-i felii), ardei iuți întregi, felii de vinete;
 
- 3-4 crenguțe de mărar cu flori;
 
- 4-5 căței de usturoi curățați;
 
- 1 mână de frunze de vie, de cireș sau de hrean;
 
- câteva boabe de piper negru;
 
- 6 linguri sare de mare;
 
 Preparare:
 
 Spălați bine legumele. Dizolvați sarea în 2 litri de apă. La fundul borcanului în care veți fermenta puneți crenguțele de mărar, busuioc, frunzele de vie etc, usturoiul și boabele de piper. Adăugați legumele. Turnați acum cei 2 litri de saramură, puneți o farfuriuță curată peste legume, iar deasupra farfuriei o greutate (de pildă un borcan umplut cu apă). Dacă saramura nu acoperă farfuriuța, mai faceți și mai adăugaţi saramură (respectând proporția apă/sare). Acoperiți vasul în care fermentați cu un prosop de bucătărie și verificați în fiecare zi, dând la o parte cât mai mult din “floarea” ce se adună deasupra legumelor. Gustați după câteva zile, iar când vă place gustul, dați la frigider. Rețeta spune că legumele vor fi gata de consumat și dat la rece în 1-4 săptămâni.
 
 Dacă vi se pare prea complicat să adunați atâtea legume, puteți pune doar 1,5-2 kg de castraveți. Dau această idee pentru cei care au o cămară mai racoroasă sau un beci unde pot depozita borcane mari. Rețetă inspirată din Wild Fermentation de  Sandor Ellix Katx. 
 
 5.  Castraveți cu ceapă și multe condimente 
 
 Ingrediente pentru un borcan de 2 litri:
 
- 1,5 kg castraveți bine spălați și feliați;
 
- 2 cepe tăiate solzișori;
 
- 230 ml suc de lămâie;
 
- 230 ml miere;
 
- 3 linguri sare de mare;
 
- 1-2 linguri semințe de chimen;
 
- 2 lingurițe turmeric;
 
- 1 lingură semințe de muștar galben.
 
 Preparare:
 
 Puneți castraveții feliați și ceapa într-un castron și amestecați-le bine. Transferați apoi castraveții și ceapa în borcan, apăsându-le spre fundul borcanului, cu grijă, cu ajutorul unui făcăleț. Amestecați într-un vas restul ingredientelor și turnați-le peste amestecul de castraveți și ceapă. Dacă este nevoie, mai adăugați apă. Lichidul trebuie să fie la cel puțin 1,5 cm sub gura borcanului. Lăsați 2-3 zile la temperatura camerei, apoi dați la frigider.
Rețetă inspirată din Wild Fermentation de  Sandor Ellix Katx. 
 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley